Què és Espadàniques?

diumenge, 9 de juny del 2024

Nou viatge a la serra d'Espadà

 per Josep Sorribes (DEP) i David Gil


ESPADÀNIQUES tenia un deute amb els autors d'esta anàlisi sobre la serra d'Espadà. Fa pocs mesos, el 30 de gener de 2024, ens deixava Josep Sorribes Monrabal, fill al 50% de la serra. Li vam demanar permís per a publicar-li este capítol del magnífic llibre Nou viatge pel País Valencià, però ja no ens va poder atendre.

Les coses també canvien al territori de l'Espadà, a la zona de dins i a la vora del parc natural. Per això, ens agrade o no, és important escoltar les veus profètiques i crítiques que només busquen fer millor les coses per obtindre millors resultats i més eficaços. En homenatge seu, hui el llancem a la blogosfera i que de tot açò siga el que les persones vulguen que siga. Gràcies, Mestre.

El monumental Nou viatge pel País Valencià (PUV-Universitat d’Alacant-IAM, 2017), de Nèstor Novell i Josep Sorribes, és un dels llibres que amb més propietat parla del País Valencià en les últimes dècades, amb el marc complet del país com a referent. Més de tres anys de carreteres i de recerca han produït dos volums i més de mil cinc-centes pàgines d’anàlisi i opinió de l’estructura econòmica, cultural, històrica i lingüística de cada racó del país. El recorregut, en la línia il·lustrada de les pàgines de Cavanilles al XVIII o les de Fuster al XX, arreplega dades, reflexions, testimonis o fragments d’altres obres. A estones fred i acadèmic, d’altres més viu i literari, poc importen els dubtes en l’estil, perquè el que tenim és un treball incontestable, una radiografia immensa i detallada d’una terra en dos volums. N'extraiem el text, que trobareu en el volum 2, pàgines 761-775.


 


Les comarques oblidades

Si agafàrem un cotxe i recorreguérem la distància que va des de Barraques a Sagunt, d’allà pujàrem fins a Vinaròs, i de nou cap a l’interior cap a Morella, recorreríem, o passaríem a prop, dels pobles i ciutats que concentren prop del 95 % del total de la població de les comarques del nord del País Valencià, allò que coneixem administrativament com la província de Castelló.

No obstant això, a les terres muntanyoses que deixem entre la vall del Palància i els Ports de Morella, ens deixaríem sense visitar tot un seguit de comarques que guarden una part molt important de la història del País Valencià. Unes comarques que, a principi de segle, concentraven una tercera part de la població de la província, i que van patir, des d’aleshores, un procés intens d’emigració que les convertirien en el pràctic desert que són ara mateix.

Aquest capítol busca ser una aproximació a l’economia i el territori de les comarques de l’interior i el nord del País Valencià, és a dir, l’interior de la província de Castelló, llevat de l’eix del Palància i els Ports de Morella. Buscarem d’analitzar la seua realitat social, econòmica i històrica, així com posar en relleu els seus trets més significatius per tal de no deixar –una vegada més– oblidada aquesta part del territori.


Terres de secà i de muntanya de la no-província de Castelló

Escriure sobre les comarques que componen la província administrativa de Castelló és escriure sobre una terra de contrastos: juntament amb un dels districtes industrials més dinàmics del país, com és el districte industrial del taulellet a la Plana, que estén la seua influència per un extens eix litoral, trobem a les comarques de l’interior la major extensió de terra pràcticament despoblada també de tot el país. Si llevem els 13 municipis que compten amb més de 9.000 habitants, i les seues àrees d’influència, obtenim un àrea de 4.600 km2 (un 70 % de la superfície de la província), on només hi viuen poc menys de 54.000 persones, segons els censos de 2011. Aquesta població, repartida en 93 municipis, equival a poc més que la població de Vila-real, i suposa només un 10 % de la població del total de la província. Si d’aquesta zona interior llevem els dos eixos de l’Autovia Mudèjar i de la N-232 Vinaròs-Saragossa, trobem un quadrilàter interior, que coincideix amb les zones més despoblades de la província.

Aquesta mena de quadrilàter el formen els municipis que es troben compresos entre la serra d’Espadà i la Mola d’Ares, punt d’inici dels Ports, a més de les terres septentrionals del Maestrat que queden fora de la influència de l’eix Vinaròs-Morella. Aquest quadrilàter perfecte estaria limitat per l’est per l’eix de comunicacions Sagunt-Vinaròs (AP-7, N-340, ferrocarril, etc.), i tindria un mos a l’altura de l’Alcora-Onda, ciutats íntimament lligades a la Plana, com s’ha esmentat. A més, tindria una zona grisa a l’eix Borriol-Torreblanca, on la nova CV-10 ha dinamitzat una zona que fa vint anys no es diferenciava gaire de la resta de comarques de l’interior, però que avui fa passos a integrar-se plenament al districte industrial de la Plana.

Per analitzar aquest territori, deixarem a banda la problemàtica divisió comarcal del Nord del país, d’acord amb divisió comarcal oficial. Fem això perquè aquesta divisió comarcal ens aporta més problemes que solucions a l’hora de comprendre aquesta part del país. Així , la divisió actual de 1987, basada a la proposta de divisió comarcal de Joan Soler, feta l’any 1974 es trobava més centrada en l’equilibri territorial entre les comarques que en la total homogeneïtat històrica d’aquestes, i com a conseqüència, fa sorgir agrupacions estranyes a aquesta part del País. Casos típics, per l’oposició que desperten entre els afectats, són la inclusió de tres nuclis històrics del Maestrat com Atzeneta, Vistabella i Benafigos a la comarca de l’Alcalatén, amb la qual poc tenen a veure; per altra banda, tampoc agraden la inclusió de Vilafranca a l’Alt Maestrat, o de la Tinença de Benifassà al Baix Maestrat, quan totes aquestes poblacions tenen més a veure amb els Ports, i històricament es reivindiquen com a tal. Tampoc té massa sentit històric la separació de la Plana en dos, i la inclusió a la Plana Alta als municipis del Pla de l’Arc o la Ribera de Cabanes-Torreblanca, quan aquests territoris tenen menys a veure amb la capital que Betxí o Onda.

La comarcalització oficial, doncs, suposa un obstacle per analitzar aquest espai; però tampoc podem limitar-nos a utilitzar els accidents geogràfics i algun espai històric concret per guiar-nos per aquesta part del territori, ja que això suposaria recórrer-lo a cegues, mirant de traçar comarques sobre la marxa. Per tal de tindre alguna guia, considerem molt més adient recuperar, de forma orientativa, a una altra divisió comarcal, la d’Emili Beüt i Berenguer. Si bé aquesta proposta de comarcalització va caure en l’oblit, i no va ser publicada fins l’any 1970, ja a un context molt diferent al de la seua creació[1], aquesta està més basada en la història comuna dels municipis, a més de les seues semblances físiques, econòmiques, etc. Si bé, cal assenyalar que en alguns casos contradirem a l’autor original i alterarem les fronteres d’alguna comarca, o al menys la farem més permeable. Les comarques[2] que anem a estudiar, segons aquest model, són cinc (o sis): el Baix Espadà, la Conca del Millars (o l’Alt Millars), la Tinença d’Alcalatén (senzillament, l’Alcalatén), l’Alt i el Baix Maestrat, i la Tinença de Miravet, al qual nosaltres anomenarem, per ser la seua denominació actual, el Pla de l’Arc. Aquests cinc espais geogràfics diferenciats són fàcils d’identificar a un mapa, sempre que no tinguem massa en compte les línies de separació comarcals.

Cal assenyalar, abans de començar, que de la mateixa manera que hi ha territoris que han sigut mal integrats a una comarca que no els pertoca, també hi ha municipis que es resisteixen a una inclusió precisa en una o altra comarca: per citar dos exemples, podem parlar dels municipis de l’antiga baronia d’Aiòder,[3] a cavall entre la serra d’Espadà i l’Alt Millars, o els termes de l’antiga Tinença de les Coves de Vinromà, o de la Serra d’en Galceran, a cavall entre el Maestrat i el Pla de l’Arc.[4]

En primer lloc, la serra d’Espadà normalment queda separada en tres comarques: l’Alt Palància (on cauen els pobles de la vessant sud de la serra), la Plana Baixa, on trobem els nuclis més poblats (Artana, Eslida, Alfondeguilla, Suera i Tales), i l’Alt Millars, on comença la zona de transició entre la zona d’Espadà, i pròpiament la del Millars.

A continuació, l’Alt Millars és l’única comarca que coincideix a les dues propostes de comarcalització de forma quasi íntegra; aquesta està conformada per un grapat de pobles quasi despoblats, dispersos a les muntanyes que van des de la serra d’Espadà a Penyagolosa i la majoria dels quals es troben situats al curs dels rius Millars o Villahermosa.

El pic de Penyagolosa ens serveix de vèrtex entre tres comarques: al sud-oest queda Villahermosa i l’Alt Millars, al sud-est Xodos, extrem nord de l’Alcalatén (considerant només aquells municipis que pertanyen al senyoriu històric), i amb Vistabella al nord s’obri la porta del Maestrat. Pel que fa a l’Alcalatén, històricament ha comprés els dominis de Llucena i l’Alcora; això no obstant, actualment l’Alcora té més a veure amb el districte tauleller de la Plana, i la resta de la comarca queda reduïda a cinc municipis que conformen el muntanyós “pati de darrere” de la ciutat industrial.

Al nord, i amb fronteres difuses, trobem el Maestrat, domini de l’ordre del Temple, primer, i de Montesa, posteriorment, fins als inicis de l’Espanya moderna. Aquesta demarcació va arribar a abastar des de Penyagolosa fins al límit del castell de Morella pel nord, i el de Miravet (Cabanes) a l’Est. A la divisió comarcal oficial, el seu terme històric es troba dividit entre l’Alt Maestrat, el Baix Maestrat, l’Alcalatén i la Plana Alta, encara que a encara podem rastrejar la seua identitat històrica a un bon grapat de nuclis com Vistabella, Albocàsser, Culla o Sant Mateu.

En darrer terme, trobem la zona històricament menys homogènia, però que mostra una major coherència actual; es tracta de la comarca que Emili Beüt va anomenar la Tinença de Miravet, en referència a l’antic castell de Cabanes. Aquesta és una zona que, si bé històricament ha estat considerada quasi com una part del Maestrat, actualment té més a veure amb La Plana i el seu teixit industrial. Nombroses obres –i ells mateixos[5] coincideixen en anomenar aquesta subcomarca com al Pla de l’Arc, en referència a l’arc romà que es troba al bell mig del pla de Cabanes-Vall d’Alba. I com hem dit abans, el creixent dinamisme econòmic de la zona la fa ser la nota discordant d’aquesta agrupació oficiosa de territoris.

Tenim així definit l’espai que va a ser objecte d’estudi per aquest capítol. Es tracta d’unes terres que tenen una sèrie de trets comuns, com el fet de tindre una orografia accidentada, no comptar amb bones infraestructures de comunicació, haver patit un fort procés de despoblament al darrer segle, i estar solcat de pobles i de masos, però de cap ciutat.

Trobem, lògicament, notables diferències, com són, per exemple, el domini lingüístic (castellà al Millars, i valencià a la resta); el propi paisatge, més accidentat a sud i l’oest, i més suau al nord, o la tradició econòmica, més dinàmica al Maestrat i l’Alcalatén que a les comarques del Millars; no obstant això, els trets comuns ens inviten a un comentari general abans de començar amb l’anàlisi detallat de cada comarca.




 

Una visió general: trets comuns de les cinc comarques

Totes aquestes són comarques que s’han dedicat tradicionalment al sector agrari com a principal sustentació econòmica: l’agricultura de secà i la ramaderia han sigut les activitats que han ocupat els seus pobladors durant segles, dispersant-se aquests al llarg i ample del territori, en masos i nuclis més o menys poblats.

Durant segles, aquestes comarques foren la base econòmica de bona part del país, i proporcionaren les matèries primeres per a que començaren a desenvolupar-se les incipients, i després esplendoroses, ciutats de la franja litoral. No obstant això, aquesta dinàmica canvià a la segona meitat del segle XX. Les estratègies d’industrialització del govern del desarrollismo franquista donaren facilitats al desenvolupament d’una industria creixent, que es va localitzar a les franges costaneres del País. Això, sumat al declivi de l’agricultura per la competència internacional, van fer cada vegada més difícil la vida al camp, en comparació amb les expectatives que arribaven del món urbà. Com a altres comarques d’interior, va començar un fortíssim procés d’emigració del camp a la ciutat.

Això donà lloc a un fenomen molt important per a comprendre les dinàmiques actuals d’aquests territoris: el paper dels emigrats. Lluny de perdre’s per sempre, la essència d’aquestes terres d’interior roman viva a la memòria dels seus fills emigrats, i fins i tot dels seus nets. El seu retorn puntual, ja siga els caps de setmana o a l’estiu suposa un impuls econòmic i social per als pobles, encara que siga de forma estacional. Aquestes visites dels emigrants, dels seus fills i nets, que mai no han deixat de tindre un vincle emocional i social amb el poble, canvien totalment el normalment assossegat ritme d’aquests pobles, i són un actiu de futur a tindre en compte, ja que permeten que la memòria i el valor del poble no caiguen en l’oblit.

Això ens mostra part del que signifiquen aquestes comarques per als habitants de la Plana: simbòlicament, per a molts, al Maestrat, a l’Alcalatén o a l’Alt Millars es troba el poble (o el pueblo), on es puja a l’estiu i algun cap de setmana. Encara que els joves fills o nets d’emigrants hagen nascut a la Plana, continuen pujant al poble a l’estiu, i quan fan els 18 anys, entren a les comissions de quintos de Villahermosa, Atzeneta, Benassal o les Useres per organitzar les festes, encara que passen quasi tot l’any a Castelló, Vila-real o Onda.

A banda de l’aportació estacional dels emigrants, la resta de l’any, l’economia d’aquestes comarques ix endavant mitjançant una combinació que es repeteix amb prou freqüència, independentment del territori on estiguem: un sector primari renovat i adaptat a les exigències d’un mercat global, l’aposta pel turisme interior, i el treball industrial, a alguna industria que es manté o es crea lligada al territori, o a les localitats de les comarques industrials.

Pel que fa al primer element, a aquestes comarques trobem un pes encara rellevant de la producció agrícola i ramadera, a les quals s’intenta donar impuls amb estratègies novedoses de producció i comercialització: així passa amb els productes amb marca de la terra (ja siga arribant a tindre denominació d’origen o denominació protegida, o amb campanyes de visibilització més modestes), com poden ser els olis del Maestrat, les ametles o els vins, o productes més elaborats com formatges (de Catí o de Benassal), torrons (de Benlloc), embotits (de Villahermosa), etc. A més de la promoció de formes de producció ecològiques, i productes naturals, que troben actualment un mercat en expansió.

Per altra banda, trobem també iniciatives per atraure turisme rural, ja siga aprofitant el patrimoni natural, els paisatges i la muntanya, per vendre un model de turisme actiu, de muntanya, o paisatgístic (com es fa a la serra d’Espadà o l’Alt Millars) o explotant el patrimoni històric: castells, ermites i cascs urbans pintorescos (sobre tot, al Maestrat). Aquesta aposta ha sigut un dels principals eixos de promoció dels nuclis de l’interior, per tal de visibilitzar l’ampla oferta del turisme d’interior, front al turisme de sol i platja propi del litoral.

Aquestes dues potes es combinen amb certa activitat industrial localitzada en alguns nuclis específics, com l’entorn de l’Alcora a l’Alcalatén, o al Pla de l’Arc, i als darrers anys abans de la crisi, també ha tingut molta importància, al igual que a la resta del País, el sector de la construcció, que encara continua ocupant a un 13 % de la població d’algunes comarques com l’Alcalatén. Aquestes economies locals es complementen amb la gent que baixa a treballar als nuclis més propers dels districtes industrials com l’Alcora, Sant Joan de Moró, Vinaròs, Onda o la Vall d’Uixó.

En darrer terme, si hi ha una cosa que tenen en comú aquestes comarques és el sistemàtic oblit als quals se les ha sotmeses per part de la historiografia, pels mitjans de comunicació, i pels moviments i organitzacions polítiques. En parlar del País Valencià, ens venen directament al cap les hortes de regadiu de les planes litorals, la industria, o les grans ciutats, però ben poques obres i representacions del nostre territori tenen en compte aquestes contrades d’interior. El seu pes econòmic i demogràfic és, certament, irrellevant en contrast amb les populoses i dinàmiques comarques litorals; això no obstant, a aquestes comarques muntanyoses i seques trobem bona part de la història del país Valencià, i no podem tindre una visió completa del País si no fem encara que siga un repàs superficial.

A aquestes comarques trobem des dels nuclis del Millars que guardaven l’entrada des de Terol a la Plana, o que van suposar el refugi dels darrers moriscos del País Valencià, fins als dominis de l’ordre militar que governà quasi una cinquena part del territori valencià durant gairebé tres segles, passant per la comarca que suposa el bressol de l’actual i puixant indústria taulellera castellonenca. És per això que el recorregut per les comarques del nord del País Valencià no pot concloure sense atendre, una per una, aquestes comarques, avui greument despoblades, encara que no desertes ni molt menys mortes, i sobre tot, plenes d’història

 

La serra d’Espadà

L’àmbit geogràfic de la serra d’Espadà engloba tres comarques diferents, com ja hem dit abans: per una banda, el vessant sud-oest pertany a la zona d’influència del Palància i, per altra, el vessant nord-est es troba dividit entre les zones més altes i aïllades de l’antiga Baronia d’Aiòder, integrades dins l’Alt Millars, i les zones més baixes, actualment incloses dins la Plana Baixa, però que poc tenen a veure amb els municipis taronjaires i industrials de la plana al·luvial.

La configuració del terreny fa difícil que puguem parlar d’una comarca que incloga tota la serra, ja que, de fet, els habitants d’ambdues vessants de la serra depenen més econòmicament dels municipis que tenen a les seues respectives “planes de referència” que entre ells: els habitants de la vessant sud-est acudiran abans a Sogorb que a qualsevol altre poble de la serra, els d’Alfondeguilla baixaran a la Vall d’Uixó abans que anar a Artana, i els de Suera i Tales baixaran a Onda per qualsevol gestió. La serra, de fet, és un lloc del qual la gent baixa. Per comprar, per treballar, per anar a l’hospital, a l’institut… És una comarca que només té en comú l’orografia, però que funcionalment no és una unitat, sinó que es limita a ser les parts muntanyoses de, al menys, dues comarques.

L’únic comú denominador de tots els municipis de la serra és la seua història de lloc d’amagatall i resistències: els moriscos que fugien de la persecució posterior a la Conquesta, primer, i els maquis que fugien de l’avanç del front nacional a la guerra civil, posteriorment, han marcat aquestes terres com un lloc de coves, trinxeres i nuclis petits, resguardats per valls i muntanyes. Els primers que van utilitzar la serra de refugi, els moriscos, han deixat una empremta indeleble a la toponímia del lloc, a noms com Alfondeguilla, Algimia de Almonacid, o Alcúdia de Veo. A banda d’aquesta història comuna, i un paisatge comú, poc més comparteixen els municipis d’una vessant i altra de la serra; per no compartir no comparteixen ni la llengua: el domini lingüístic valencià té a la carena de la serra d’Espadà el seu límit sud-oest.

No obstant això, si bé no podem parlar d’una única comarca de l’Espadà, si que podem observar una certa funcionalitat entre municipis propers. Un exemple ens el donen 8 d’aquests municipis, que es troben mancomunats a la Mancomunitat Espadà-Millars,[6] juntament amb altres 6 municipis de la ribera del Millars, i el municipi de Ribesalbes. A més, cal tindre en compte, a l’hora de parlar d’un espai comarcal, la presència, als basaments de la serra d’Espadà, de dos nuclis industrials potents com són Onda i la Vall d’Uixó, que fan en molts casos les funcions de cap de comarca, però mantenint enormes diferències amb la resta de les localitats de la serra.

Si deixem de banda la vessant sud-oest de la serra, que és domini del Palància, podem establir un espai “comarcal”, que si bé resulta un tant problemàtic a la seua part nord, podria quedar com queda:

En primer lloc, dos “capitals comarcals”, ja establides a la proposta d’Emili Beüt del baix Maestrat, que serien Onda i la Vall d’Uixó. Aquestes ciutats, malgrat formar part de forma indiscutible de l’espai de la Plana, degut a la integració de la seua economia al districte agrícola i tauleller, concentren una gran oferta de serveis d’àmbit comarcal dels quals es beneficien els pobladors de la serra: instituts, centres de salut, establiments comercials o serveis especialitzats es concentren en aquestes dues localitats. Són nuclis terciaris que abasteixen una comarca de la qual ja no formen part.

En segon lloc, trobem un grup de municipis més poblats, que es situen al “pati de darrere” d’aquests dos grans nuclis de la Plana, i que a la vegada fan la funció d’articular la resta de pobles amb l’espai de la Plana, com una mena de “portes d’entrada” a la comarca. Si bé no poden negar que són ja pobles de la serra, encara guarden una certa diferència amb la part més profunda de la comarca. Aquests pobles serien Tales, a l’entrada des d’Onda, Alfondeguilla a l’entrada des de la Vall d’Uixó, i Artana i Eslida a l’entrada des de Betxí i Nules en una posició intermèdia. Aquests nuclis es caracteritzen per tindre una major població, i un major contacte amb l’espai de la Plana; no obstant això, no arriben a tindre posició de caps de comarca, degut a la proximitat de nuclis importants com Onda o la Vall d’Uixó que ja desenvolupen aquesta funció.

En darrer terme, trobaríem un grup de municipis ja típicament de muntanya, poc poblats, i enclavats a l’interior de la serra (Suera, Alcúdia de Veo i Aín), que limiten amb altres pobles de filiació confusa, com els pertanyents a l’antiga Baronia d’Aiòder, que són també pobles de la serra, i s’articulen mitjançant les carreteres que pugen des d’Onda, però que es troben inclosos a la comarca de l’Alt Millars, i els que es troben ja fora de la serra, a les riberes del Millars, però per als quals Onda continua sent la capital de referència. Per fer més senzill l’anàlisi, i degut a l’escàs pes demogràfic que tenen, deixarem aquests dos grups de municipis a la comarca a la qual estan adscrits, i passarem a parlar d’ells a la secció següent.

 

Principals indicadors demogràfics:

La serra d’Espadà

POBLACIÓ

DENSITAT DE POBLACIÓ 2011

 % POBLACIÓ ESTRAN- GERA

ÍNDEX D’ENVELLI-MENT

 % OCUPATS A L’AGRI-CULTURA

 % OCUPATS ALS SERVEIS

1900

1950

1991

2011

9062

7183

5367

5640

34,72 %

7,98 %

150 %

16 %

50 %

Font: Cens de població i habitatge, 2011. Institut Nacional d’Estadística. Elaboració pròpia.

 


Si observem quina és la realitat social, econòmica i demogràfica d’aquesta comarca, el primer que veiem és la seua escassa població: segons els censos de 2011, només hi viuen, als 7 municipis que conformen aquest sector de la serra d’Espadà, 5640 persones (un 1 % de la població provincial). La pèrdua de població es notable si es compara amb les dades de principis de segle, si bé en termes de pèrdua de població, tampoc és un dels territoris que més destaca : no ha perdut més del 40 % de la seua població al darrer segle, i als últims 20 anys s’ha produït una lleugera recuperació demogràfica, passant de 5.367 habitants al 1991 als 5.640 actuals. Aquesta dinàmica es pot constatar també a l’evolució dels principals nuclis, com mostra la taula. Cal esmentar, a més, que la població és molt més abundant a aquesta vessant de la serra que a la vessant del Palància: els 9 pobles d’aquella vessant només sumen, entre tots, 2200 habitants, no havent, a més, cap municipi que supere els 400 habitants.

 

Evolució demogràfica dels principals nuclis al llarg del segle XX:

Població

1900

1950

1991

2011

ALFONDEGUILLA

958

1.004

919

880

ARTANA

2.769

2.224

1.905

1.955

ESLIDA

1.509

1.095

846

915

TALES

1.117

934

785

895

ONDA

6.639

17.975

25.025

17.975

LA VALL D’UIXÓ

8.694

27.837

32.660

27.837

Font: Cens de població i habitatge, 2011. Institut Nacional d’Estadística.. Elaboració pròpia.

 

 

Pel que fa a l’estructura d’edats, l’índex d’envelliment[7] no és alarmant per aquesta comarca, en termes relatius, ja que puntua un 150 %, mentre que la mitjana de la província és d’un 101 %. El contrast es nota si ho comparem amb l’altra vessant de la serra, que presenta una població molt més envellida, amb un índex d’un 421 %. També destaca l’escassa presència de població estrangera: només suposen un escàs 7,98 % del cens.

En quant a l’economia d’aquesta comarca, destaca el pes de l’agricultura (un 16 %) i de la industria (un 24 %),[8] sobre tot als municipis propers del districte de la Plana, a la qual marxen a treballar vora un 65 % dels ocupats de la comarca.[9] També cal destacar el paper que juga a molt d’aquests pobles el seu entorn natural de gran qualitat ambiental i paisatgística, que convida a la pràctica d’esports de muntanya, i que és aprofitat mitjançant una creixent oferta d’activitats de turisme actiu, normalment de cap de setmana, per part dels habitants de la Plana, que es tenen en gran respecte i estima aquest entorn.

Com anirem veient, aquesta situació no és de les pitjors amb les que anem a trobar-nos al nostre recorregut amb el Castelló Interior. Els de la serra són un grapat de pobles ben comunicats amb la Plana, que mai no han sigut grans nuclis de població, i que suposen un rerefons de muntanya a l’àrea de la Plana, amb un entorn natural de gran qualitat ambiental.




 

L’Alt Millars

Si seguim cap al nord des de la serra d’Espadà, i anem baixant cap a les valls del Millars, entrem sense adonar-nos en una altra comarca muntanyosa: l’Alt Millars. Un territori molt boscós, muntanyós i accidentat, a través del qual s’obrin camí amb dificultats i creant espectaculars canons, els rius Millars i Villahermosa. Dues carreteres principals recorren aquest territori, aprofitant les valls que obrin aquests rius, i regalant a la nostra vista un dels paisatges més encisadors del País Valencià. La contrapart d’aquesta exuberància natural és l’escassa empremta que els pobladors del terreny han deixat a aquestes muntanyes. Aquesta és una terra tradicionalment poc poblada, amb un nombre relativament petit de masies i pobles, més o menys habitats, i algun d’ells ja abandonat, que es situen, per regla general, a les riberes dels rius que travessen aquesta comarca.

Aquesta és una comarca amb uns límits prou definits i invariables al llarg de la història, gràcies a una geografia definitòria, i una història més bé comuna, sota les ordres del ducat de Villahermosa: aquesta comença durant la conquesta de Jaume I, durant la qual bona part de les viles d’aquestes contrades romanien a les mans de l’antic governador de València Abu Zeit (Abū Sa’īd ‘Abd al-Raman), aliat de Jaume I i convertit al cristianisme. Una vegada constituït el regne, van rebre d’aquest mateix la carta pobla d’acord al fur de Daroca, és a dir, d’acord a usos i costums aragoneses.

Si bé la població de la comarca mai no ha arribat a suposar un node poblacional de rellevància comparat amb la zona de la plana, degut a la difícil orografia del terreny i l’absència de cap nucli important, tradicionalment aquesta ha sigut una comarca pròspera, que al menys permetia als seus habitants guanyar-se la vida entre aquest paisatge de muntanyes i barrancs. La comarca es troba travessada per dos rutes que baixen des de les comarques muntanyoses de Terol, i per tant, el flux de viatgers cap a la plana travessava aquestes terres. Econòmicament, la ramaderia i l’agricultura a les valls dels rius suposaven la base econòmica de la comarca, a més de l’explotació forestal.

Pel que fa al fet cultural, aquesta és la primera comarca xurra del nord del País Valencià: repoblada per aragonesos, i inicialment sotmesa als seus furs i costums, aquests van deixar de forma indeleble l’empremta de la llengua i la cultura del regne veí. Això l’ha convertida en una terra més aragonesa que valenciana, al sentir dels seus habitants i dels que els observen des de l’altra banda de Penyagolosa, i la seua gent es sembla més als habitants de les serres de Gúdar i Javalambre, i del Maestrazgo aragonès, que no pas als de l’Alcalatén o la Plana.

Aquesta diferència cultural és compartida amb l’altra comarca castellanoparlant: l’Alt Palància, amb la qual mantenen cultura i tarannà, i amb la qual compartiren també durant molt de temps divisions administratives.[10] No obstant això, les diferències són notables en quant analitzem l’estructura econòmica i demogràfica del territori: si bé la davallada demogràfica del Palància (sobre tot als contraforts de les serres Calderona i d’Espadà) ha sigut homologable a la de l’Alt Millars, la presència de nuclis com Sogorb o Altura, i la bona comunicació mitjançant l’Autovia Mudèjar fa sobreviure al conjunt de la comarca. A les terres del Millars no han tingut la mateixa sort: la forta emigració que es va produir als anys 50 i 60 ha convertit a aquest en un dels casos més sagnant de decadència d’una comarca de tot el País.

 

Principals indicadors demogràfics:

L’Alt Millars

POBLACIÓ

DENSITAT DE POBLACIÓ 2011

 % POBLACIÓ ESTRAN- GERA

ÍNDEX D’ENVELLI-MENT

 % OCUPATS A L’AGRI-CULTURA

 % OCUPATS ALS SERVEIS

1900

1950

1991

2011

20.299

15.354

4.235

4.295

6,70

8,15 %

347 %

10 %

57 %

Font: Cens de població i habitatge, 2011. Institut Nacional d’Estadística. Elaboració pròpia.

 

Malgrat no haver sigut mai, com hem dit, un focus de població important, la comarca de l’Alt Millars comptava, a l’inici del segle passat, amb vora 20.000 habitants. A la comarca existien 8 municipis amb més de 1000 habitants i donava cabuda al 6,13 % de la població de la província. Les densitats no eren excessives; uns 31,65 habitants per km2, però la comarca era un focus d’activitat important. Actualment l’Alt Millars es debat entre la vida i la mort amb només 4.295 habitants. El conjunt de la comarca ha arribat a perdre quasi el 80 % de la seua població al llarg del segle, i molts municipis es situen per damunt d’aquesta xifra (Villahermosa ha passat de 2600 a 445, i altres com el Castillo de Villamalefa, han passat de 1.300 a només 115 habitants). Cap dels nuclis municipals, excepte Montanejos, supera actualment els 500 habitants; 13 dels 21 municipis no arriben als 200, situació que amenaça amb deixar caure la comarca en l’oblit. A més, aquesta població és majoritàriament d’edat avançada, amb un 30 % de població major de 65 anys en tota la comarca, i un índex d’envelliment global d’un 347 %, que arriba a xifres més preocupants en alguns nuclis, que superen el 40 % de població major, o arriben a un índex d’envelliment d’un 1000 %.[11]

Pel que fa als seus nuclis poblacionals, si bé la comarca no ha tingut mai cap nucli pròpiament urbà, destaquen tres localitats de rellevància: Villahermosa del Río, tradicionalment el municipi més poblat i rellevant de la comarca; Cirat, la capital de la comarca segons la proposta de Soler, i Montanejos, actual capital de facto.

 

Evolució demogràfica dels principals nuclis al llarg del segle XX:

Població

1900

1950

1991

2011

CIRAT

1.591

1.245

316

260

CORTES DE ARENOSO

1.504

1.298

427

350

MONTANEJOS

923

782

422

605

VILLAHERMOSA DEL RÍO

2.611

2.214

524

445

Font: Cens de població i habitatge, 2011. Institut Nacional d’Estadístic.. Elaboració pròpia.

 

Pel que fa al primer nucli, aquest fou el cap del ducat de Villahermosa, baix el qual es trobaven també la baronia de Cortes i la d’Aiòder, a més de bona part de municipis de la comarca, així com de l’arxiprestat de Vilafermosa,[12] depenent de la diòcesi de València. Durant segles ha sigut el municipi més poblat de l’Alt Millars, arribant el 1910 a tindre 2.741 habitants. Aquesta xifra suposava 400 habitants més que Betxí i el doble que Benicàssim al mateix moment, i només la meitat dels que comptava Nules. Aquesta vila estava a la mateixa altura d’altres viles interiors de rellevància com Xèrica, Viver o Altura, tal i com s’encarreguen de recordar-ho els seus habitants i dirigents.

Actualment, la fortíssima emigració que ha patit el municipi cap a les zones industrials del litoral valencià l’ha deixat tremolant, amb només 445 habitants segons el cens de 2011. No obstant això, continua sent el segon municipi en nombre d’habitants de la comarca, i l’únic nucli important de població a la meitat nord de la comarca. Els principals factors son la seua entitat històrica, i la seua relativament bona comunicació per carretera (si ho comparem amb la resta de municipis), que permet a molts dels seus habitants baixar a treballar o comprar a municipis com Llucena (a només mitja hora en cotxe), l’Alcora o Castelló. Malgrat la decadència demogràfica, actualment el nucli està fent una aposta clara per l’explotació dels recursos propis de la zona, amb un humil però puixant polígon industrial on s’ubiquen una empresa de cosmètics naturals, una de fabricació de pellets amb a la biomassa dels boscos, i una d’embotits i pernils.

Pel que fa a Cirat, aquest ha sigut tradicionalment el nucli de major rellevància a la meitat sud-est de la comarca: entre la seua pedania d’El Tormo i el nucli principal va arribar a albergar 1643 habitants l’any 1910. Després de la Guerra Civil, però, el nucli es va començar a buidar, com la resta de la comarca; només es va donar un moviment contrari durant la construcció del canal Montanejos-Cirat, després de la riuada de 1957, per canalitzar la força de l’aigua cap a la producció d’energia hidroelèctrica: entre els censos de 1950 i 1960, es veu un increment de la població de 1.147 a 1.958, degut a la presència dels treballadors, per als quals es va arribar a construir un poblat del qual encara es poden observar les restes. La capitalitat de la comarca, però, no es nota gaire actualment en aquest municipi de 260 habitants.

El nucli que si ha mantingut una certa rellevància comarcal és el que actualment suposa la capital de facto de la comarca: Montanejos. Diem capital de facto perquè és on es situen molts serveis d’abast comarcal com per exemple l’institut, on acudeixen estudiants de tota la comarca. Malgrat haver perdut població des de l’inici de segle, es manté com el municipi més poblat de la comarca amb 605 habitants, una població que ha anat incrementant-se als darrers anys (en 1991 només comptava 422). L’èxit de Montanejos en aquest ambient de decadència comarcal generalitzada es deu sens dubte a la història d’un poble que s’ha sabut vendre aprofitant el seu entorn i una activitat tradicional al nucli: els balnearis. La seua aposta clara pel turisme rural i de balneari (tant balnearis artificials, com una potent publicitat de les basses naturals que fa el Millars al seu pas per la localitat) l’ha convertit en lloc de referència tant en balnearis artificials com per anar a banyar-se al riu a l’estiu. La zona de bany del riu Millars propera al municipi sembla, en ple estiu, una vertadera platja, amb xiringuito inclòs. Aquests actius naturals, combinats amb la bona publicitat que es fa de la bellesa natural de les muntanyes del voltant el fan un exemple d’èxit del turisme rural. Actualment, aquest és el principal motor econòmic de la localitat, juntament amb els serveis especialitzats: el 85 % de la població treballa als serveis, i més de la meitat ho fa al propi poble. Juga al seu favor, a més, la proximitat a l’eix del Palància (via Xèrica i Viver).

Cal assenyalar, abans de concloure, una fita rellevant de la comarca en el que es refereix a nuclis municipals: a meitat de segle, els municipis de la comarca encara eren 22, i no 21. Això es deu a que encara existia un municipi anomenat Campos de Arenoso, que l’any 1977 va ser engolit baix les aigües de l’embassament de Cortes, passant el seu terme municipal a ser annexionat a Montanejos. Actualment el poble segueix allà, cobert per les aigües de l’embassament, i de vegades quan el nivell de l’aigua baixa suficient, les restes dels edificis emergeixen a la superfície.

Terminem el repàs a la comarca amb una visió de conjunt: quasi buida degut a la fortíssima emigració de mitjan segle XX, actualment la comarca compta amb un volum de població similar a la de un nucli com Les Alqueries, i com ja hem dit, es tracta en la majoria dels casos d’una població fortament envellida. Aquesta estructura demogràfica fa perillar el futur de la comarca, i per això alguns dels municipis més dinàmics, com Montanejos o Villahermosa estan tirant endavant diferents iniciatives per revitalitzar la comarca, ja siga apostant fort pel turisme rural, com Montanejos o Cirat, o intentant impulsar una industria amb productes propis de la zona, com a Villahermosa. Precisament el primer actiu, el del turisme rural, és un dels que millor es poden aprofitar, tenint en compte el seu riquíssim patrimoni natural; de la mateixa forma que la serra d’Espadà, aquest espai suposa, per a molts habitants de la Plana, un espai verge, on gaudir de la natura, els boscos, les muntanyes i els rius; amb alguns al·licients singulars com els banys del Millars o el massís de Penyagolosa.

Aquests reptes de futur serien molt millor afrontats si la comarca comptara amb òrgans de coordinació adequats: els municipis de l’extrem sud-est de la comarca es troben mancomunats amb els municipis de la serra d’Espadà, com ja hem mencionat, en una mancomunitat que funciona prou bé, i que agrupa els municipis de l’entorn de la ciutat d’Onda. Els municipis de les terres altes, al seu torn, van constituir una mancomunitat avui dissolta, i les principals històries d’èxit, les de Villahermosa i Montanejos, són casos d’iniciativa i èxit totalment local, sense pretensió d’abast comarcal. Aquesta és, probablement, la principal debilitat política d’aquesta comarca.


Josep Sorribes i el seu germanet pels carrers d'Eslida (anys 60).
Ja li agradava dur capell...


 

Notes

[1] L’autor exposa aquesta divisió a una conferència pronunciada l’any 1934, però no va tindre una difusió excessiva, i no va ser publicada fins 1970, al llibre Geografia elemental del Regne de València. Aquesta proposta, que no ha tingut res d’acceptació pels àmbits acadèmics degut a l’excessiu nombre de comarques i a una certa associació amb el valencianisme segregacionista, per la publicació on va aparèixer, ens servirà com a esquema orientatiu per parlar, sense més intenció que la descriptiva, d’aquestes terres del nord del País.

[2] En un sentit més històrico-econòmic que administratiu.

[3] Aquesta baronia, amb seu a la localitat d’Aiòder, formava part dels dominis del ducat de Villahermosa, i incloïa, a més d’aquest municipi, els de Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar i Villamalur, a més de la localitat de Higueras, avui inclosa a la comarca de l’Alt Palància.

[4] Tancarien aquesta llista el municipi d’Ares del Maestrat, més lligat als Ports que al propi Maestrat, o els municipis costaners d’Orpesa i Torreblanca, difícils de comarcalitzar. 

[5] Així ho mostra la celebració, de forma anual, de les jornades culturals de la Plana de l’Arc. 

[6] Aquests són Aín, Alcudia de Veo, Suera i Tales, de la Plana Baixa; i Ayódar, Fuentes de Ayódar, Torralba del Pinar i Villamalur, de la comarca de l’Alt Millars, a més dels municipis d’Argelita, Fanzara, Espadilla, Toga, Torrechiva i Vallat, que no són municipis de la serra, sinó de la part baixa de la comarca de l’Alt Millars.

[7] Aquest indicador mostra la relació entre la població major de 65 anys i la població menor de 16 anys d’un municipi. 

[8] A partir de les dades dels 5 municipis més poblats, que són els únics per als quals tenim dades.

[9] Totes les dades d’estructura econòmica basades en el nombre d’ocupats o en el lloc de treball es basen en les dades del Cens de Població i Habitatges de 2011 de l’INE. 

[10] La part sud de la comarca estava inclosa al partit judicial de Viver durant els segles XIX i XX. 

[11] Exemples d’aquestes xifres són el Castillo de Villamalefa, o el mateix Cirat.

[12] Aquesta demarcació religiosa comprenia l’actual comarca de l’Alt Millars. Aquesta denominació també se li donaria a un dels quarters als quals es va dividir el regne de València a l’anomenat Tall del Drap de 1404.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari. Entre tots i totes hem de treballar per fer un territori millor.