Què és Espadàniques?

dimarts, 6 d’agost del 2019

Els curiosos espadànics: com cercar i trobar documents sobre la serra d’Espadà

per Alejandro Albert Lizandra
Tècnic de Biblioteques, Arxius i Documentació


ESPADÀNIQUES vol agrair a l'autor la redacció ex professo d'este treball per al nostre blog, que pot resultar molt útil per a la investigació sobre la nostra serra i els nostres pobles.


«Em dedique a la informació», conteste quan em pregunta algú sobre el meu treball. En aquest post intentaré posar el meu gra d’arena en aquesta enciclopèdia del coneixement coneguda com Espadàniques.

No és un apunt com els habituals. No parlaré de cap espadànic il·lustre ni de cap lloc conegut ni desconegut. Vos parlaré d’algunes fonts d’informació que podem fer servir per a trobar curiositats, notícies antigues, mapes i altres tipus de documents sobre la nostra història, la nostra gent i el nostre entorn.

Els temps canvien, i actualment tenim accés a molt més coneixement que fa uns anys. Molta informació hi és, però hem de saber com trobar-la. Per això, aquest post va per a tots aquells curiosos a qui els interesse on trobar informació espadànica. Parlaré en concret d’algunes bases de dades digitals que habitualment consulte i que crec que són molt útils. Comencem.

L’Hemeroteca Digital de la BNE forma part del projecte «Biblioteca Digital Hispánica» i té com a objectiu la consulta i difusió del patrimoni bibliogràfic espanyol que es conserva a la Biblioteca Nacional. Va nàixer el 2007 i proporciona accés a més de 2.000 títols de premsa i revistes de tot tipus. Les seues temàtiques són la política, sàtira, ciència, religió, art i moltes més. El format de les publicacions digitals és PDF amb reconeixement OCR, la qual cosa fa que podem trobar per paraula. Per exemple, podem fer una cerca per un terme com «Eslida».





Trobem els següents resultats i cliquem sobre el que siga del nostre interés. A més, podrem fer la descàrrega del document en format PDF:





Per últim, podem veure, per exemple, aquesta notícia del diari El Eco del Comercio del 24/09/1834 que en mostra una relacionada amb la serra d’Espadà:





Una altra base molt interessant és la IGN Cartoteca de l’Instituto Geográfico Nacional, on trobarem molts tipus de mapes diferents. Per a fer la cerca en aquesta base és complicat trobar resultats per termes específics com «Sierra de Espadán», per això és millor provar termes com «Reino de Valencia» i en els mapes resultants podrem veure el pobles espadànics. Podrem trobar mapes dels segles XVI-XX, cartes nàutiques, plànols de població i molt més.



A l’enllaç del mapa elegit podrem veure les seues dades bibliogràfiques. A més a més, el podrem descarregar en alta resolució:






Repositori UJI és el repositori institucional de la Universitat Jaume I. Es dedica a l’arxivament, organització i difusió dels documents acadèmics creats per la comunitat universitària. Al repositori podrem consultar qualsevol tipus de material bibliogràfic, audiovisuals, sonor, etc. A més, podrem filtrar per autor, any i condicions d’accés depenent de si el document és d’accés obert o restringit.








Per últim, ací teniu un petit recull de bases de dades on podreu trobar més documents digitalitzats:
  • Bivaldi és la Biblioteca Valenciana Digital. En aquesta podrem trobar qualsevol tipus de document relacionat amb les nostres terres.







  • Biblioteca Virtual de Prensa Histórica pertany al Ministeri de Cultura. En aquesta base trobarem, sobretot, publicacions periòdiques com diaris i revistes. La cerca és pareguda a l’Hemeroteca Digital, però en aquesta podrem filtrar més fàcilment per any, títol de publicació i llengua.







  • Arxiu de la Diputació de Castelló conté col·leccions digitals de les actes i decrets des de 1822 i llibres de quintes militars del 1875 a 1925. A més, té un interessant arxiu digital de fotografies i una hemeroteca dels municipis de la província de Castelló.





  • Dialnet és una base de dades d’accés lliure que difon la producció científica hispana. Va començar a funcionar el 2001 i està especialitzada en les ciències humanes i socials. La gestiona la Universidad de La Rioja.




  • TDX i Teseo són dos repositoris de tesis doctorals on també podem trobar documents sobre Espadà.





  • Biblioteca Virtual del CSIC: en aquesta biblioteca podrem trobar documents electrònics de la Red de Bibliotecas y Archivos del CSIC i del Repositorio Digital CSIC.




  • Recolecta: és un cercador de ciència oberta de la FECYT (Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología). Treballa en col·laboració de la CRUE (Conferencia de Rectores de Universidades Españolas) i REBIUN (Red de Bibliotecas Universitarias).



  • BASE: Bielefeld Academic Search Engine és un cercador multidisciplinari que s’utilitza per a trobar recursos acadèmics. Fou creat al 2004 per la biblioteca de la universitat de la ciutat alemanya de Bielefeld.




Espere que resulte del vostre interés tot el que he comentat en aquest apunt. La meua intenció és ajudar a donar algunes ferramentes que ens puguen ajudar a cercar i trobar dades, documents i coneixement sobre la nostra terra.




Bibliografia
Hemeroteca Digital [en línia]. Biblioteca Nacional de España, 2019 [consultat: 27 de juliol de 2019]. Disponible en: http://www.bne.es/es/Catalogos/HemerotecaDigital/
IGN Cartoteca [en línia]. Instituto Geográfico Nacional, 2019 [consultat: 27 de juliol de 2019]. Disponible en: https://www.ign.es/web/catalogo-cartoteca/
Repositori UJI [en línia]. Universitat Jaume I, 2019 [consultat: 27 de juliol de 2019]. Disponible en: http://repositori.uji.es/xmlui/
Biblioteca Valenciana Virtual [en línia]. Conselleria de Cultura, 2019 [consultat: 27 de juliol de 2019]. Disponible en: https://bivaldi.gva.es/va/inicio/inicio.do
Biblioteca Virtual de Prensa Histórica [en línia]. Ministerio de Cultura, 2019 [consultat: 28 de juliol de 2019]. Disponible en: https://prensahistorica.mcu.es/es/inicio/inicio.do
Arxiu de la Diputació de Castelló [en línia]. Diputació de Castelló, 2019 [consultat: 29 de juliol de 2019]. Disponible en: https://archivopublicaciones.dipcas.es/GestionDocumental/inicio.do
DIALNET [en línia]. Universidad de la Rioja, 2019 [consultat: 27 de juliol de 2019]. Disponible en: http://dialnet.unirioja.es/
Tesis Doctorals en Xarxa [en línia]. , Consorci Serveis Universitaris de Catalunya, 2019 [consultat: 29 de juliol de 2019]. Disponible en: https://www.tesisenred.net/
TESEO [en línia]. Ministerio de Educación, 2019 [consultat: 29 de juliol de 2019]. Disponible en: https://www.educacion.gob.es/teseo/irBusquedaAvanzada.do
Biblioteca Virtual del CSIC [en línia]. CSIC, 2019 [consultat: 01 d’agost de 2019]. Disponible en: https://csic-primo.hosted.exlibrisgroup.com/primo-explore/search?vid=34CSIC_VU1
Recolecta [en línia]. FECYT, 2019 [consultat: 01 d’agost de 2019]. Disponible en: https://buscador.recolecta.fecyt.es/advancedSearch.action
BASE [en línia]. Universität Bielefeld, 2019 [consultat: 01 d’agost 2019]. Disponible en: https://www.base-search.net/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari. Entre tots i totes hem de treballar per fer un territori millor.