per Josep Herrero Cabanyes
Fundador de la SASE, investigador i membre d'ArtanapèdiaDesprés del darrer incendi a les comarques de l’Alt Millars i Gúdar-Javalambre, en el qual hem perdut quasi 5.000 hectàrees de bosc, cultius agrícoles, gran quantitat d’animals i alguna zona urbana, la nostra preocupació per la serra d’Espadà i per altres zones boscoses és màxima. Aquesta preocupació ens motiva a fer una reflexió sobre quines causes tenen els incendis i sobretot la forma d’evitar-los o com a mínim aconseguir que els seus impactes no siguen tan devastadors.
Segons les estadístiques, el 4 % són per causes
desconegudes, el 31 % intencionats, el 39 % per negligències, el 25 % per llamps
i l’1 % per reproducció d’altres focs. O siga, com a mínim el 70 % és d’origen
humà i les causes naturals també són considerables.
Evidentment, amb aquestes dades estadístiques, els incendis als nostres boscos són inevitables.
Hi havia altres èpoques anteriors en què el seu
impacte no era tan gran. Això va succeir fins als anys 60 del segle passat,
principalment per tres activitats laborals que repercutien favorablement en el
manteniment del bosc en condicions òptimes. L’agricultura, principalment de secà; la ramaderia extensiva, i la
recollida de la biomassa. Però anem per parts:
1. AVANTATGES DE L’AGRICULTURA DE MUNTANYA
L’agricultura de muntanya pot tenir diversos
avantatges per evitar els incendis forestals, incloent:
Reducció de la biomassa: les terres agrícoles en zones de muntanya solen ser gestionades de manera
intensiva, i això pot incloure el control de les herbes, la poda i la retirada
de la biomassa dels cultius. D’aquesta manera s’ajuda a reduir la quantitat de
matèria inflamable disponible per als incendis forestals, ja que hi ha menys
vegetació seca acumulada.
Creació de barreres: els cultius
també poden actuar com a barrera natural contra els incendis forestals. Les
zones de muntanya on es practica l’agricultura solen estar fragmentades per
talussos, murs de pedra o horts en terrasses, la qual cosa pot ajudar a
contenir els incendis.
Protecció dels bombers forestals: evidentment, quasi totes les persones que han fet treballs d’extinció s’han
refugiat en algunes d’aquestes finques de muntanya cultivades i, en alguns casos,
més freqüents del que pareix, han evitat greus accidents.
Millora de les infraestructures: l’agricultura de muntanya també pot ajudar a millorar les infraestructures
i els camins, el que pot facilitar l’accés als llocs on es produeixen els
incendis i augmentar la capacitat de resposta dels bombers.
Es podria intentar plantar cultius rendibles, com la garrofa: però, malauradament, i en termes generals els cultius
de secà no són rendibles pel minifundi existent, la impossibilitat en molts casos
d’usar maquinària i per la manca de rendibilitat de quasi tot el sector
agrícola. Per aquests motius resulta molt improbable que, si no hi ha ajudes, es
posen en producció finques que en altre temps eren rendibles.
2. COM POT SERVIR LA RAMADERIA EN EL MEDI RURAL PER REGULAR LA BIOMASSA
La ramaderia pot ser una eina efectiva per ajudar a
regular la biomassa en el bosc i prevenir els incendis forestals. Algunes de
les maneres en què la ramaderia pot ajudar són:
Pastura controlada: el pasturatge
controlat de bestiar en zones forestals pot ajudar a reduir la quantitat de
biomassa acumulada, ja que consumeix la vegetació de manera considerable. Pensem
que si una cabra o ovella adultes poden consumir fins a 5 kg/dia de matèria
vegetal, mil caps de bestiar n’eliminarien 5 tones diàriament. Això pot
disminuir el risc d’incendis forestals, ja que hi haurà menys material
combustible disponible.
Manteniment de passos de foc: en zones de difícil accés per als bombers, els camins i passos de foc són
vitals per als esforços de prevenció i extinció d’incendis. La ramaderia pot
ajudar a mantenir aquests camins desbrossats i accessibles, el que facilita l’accés
per als bombers.
Creació de zones tallafoc: la ramaderia també pot ajudar a crear zones tallafoc, que són àrees sense
vegetació o amb vegetació molt reduïda que serveixen com a barrera natural contra
els incendis forestals. Aquestes zones poden ser creades per mitjà del
pasturatge controlat de bestiar. Recordant que aquest tallafocs haurien d’estar
al costat de pistes i carreteres, serien eficients i evitarien el gran perill d’un
tallafoc sense defensa per als professionals de l’extinció.
Millora de la biodiversitat: el pasturatge de bestiar en zones forestals també pot ajudar a millorar la
biodiversitat de la zona, ja que els animals poden mantenir el paisatge obert i
diversificar l’hàbitat. Això pot afavorir la proliferació d’espècies vegetals i
animals diverses, fet que ajuda a estabilitzar el medi ambient i prevenir els
incendis forestals.
L’inconvenient és la manca de rendibilitat: per aquest motiu és quasi impossible reprendre aquesta
activitat si no hi ha ajudes de l’administració, si no es creen cooperatives de
ramaders i marques de denominació d’origen o denominació de procedència, fent
naturalment un producte de qualitat. Finalment, caldria saber si el consumidor
estaria disposat a pagar més per la qualitat i pel manteniment d’un espai
natural.
3. RECOLLIDA DE LA BIOMASSA ALS BOSCOS
La recollida de biomassa als boscos tal com es feia
fins als anys 60 del segle passat per a la llar i la cuina de cada casa, per
als forns de pa, per al carboneig i sobretot per als fors de ceràmica d’Onda, aconseguien
mantenir el bosc en condicions de baixa inflamabilitat. Actualment, si s’aconseguira
posar en valor eixos usos, podria haver-hi beneficis, entre els quals
destaquen:
Producció d’energia: la biomassa
forestal és una font de combustible renovable que pot ser utilitzada per a la producció
d’energia. Pot ser convertida en calor, electricitat o biocombustibles líquids,
proporcionant una alternativa més sostenible als combustibles fòssils.
Millora de la salut del bosc: la retirada degudament controlada de la biomassa del bosc pot ajudar a
prevenir els incendis forestals, ja que hi hauria menys material combustible
disponible. A més, aquesta recollida pot ajudar a reduir la densitat dels
arbres, fet que afavoriria el creixement d’arbres més sans i vigorosos.
Creació de llocs de treball: la recollida de biomassa als boscos pot crear llocs de treball per a les
comunitats locals, especialment en zones rurals on les oportunitats de treball són
més limitades.
En resum, la recollida de biomassa als boscos pot ser una pràctica beneficiosa i sostenible, amb diversos usos i avantatges, incloent-hi la producció d’energia renovable, la millora de la salut del bosc, la millora de la qualitat del sòl i la creació de llocs de treball per a les comunitats locals, principalment en zones deprimides i en perill de despoblament.
Evidentment que hi pot haver molts beneficis, i més en
aquesta època d’escassesa i encariment de l’energia fòssil, que en prou
ocasions és usada com a arma política i militar per part d’algunes potències.
Per tots aquestos motius seria convenient que l’administració fera una aposta decidida per invertir en la producció de la biomassa sobrant dels boscos, destinar-la als usos que actualment es poden fer servir amb eficiència i rendibilitat, i apostar per la investigació per a poder aprofitar en el futur tot el seu potencial.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada
Moltes gràcies pel teu comentari. Entre tots i totes hem de treballar per fer un territori millor.