Què és Espadàniques?

dimecres, 28 de gener del 2015

El nostre patrimoni més proper

per Ángel Portolés
Coordinador del projecte Patrimoni
@angelportoles

ESPADÀNIQUES vol agrair a l'autor la cessió d'este treball, conscients de la importància que la Universitat Jaume I guie i assessore projectes de desenvolupament local.




Hi ha vegades que el bosc no ens deixa veure els arbres. I no ens permet apreciar la singularitat d’algun dels bells exemplars que tenim, sobretot d’aquells que tenim més a prop.






I viatgem. Cercant llocs remots en els quals descobrir un passat que se’ns imagina únic, irrepetible. I després tornem a casa. I expliquem als nostres amics les mil i una característiques històriques i tècniques del que hem vist, orgullosament acompanyades per una infinitat d’imatges capturades a tot córrer, amb la fugacitat del turista atropellat.

I és en aqueix precís moment quan t’adones –o no– del valor del que tenim més a prop i de la seua importància, i que més enllà de monuments top, descontextualitzats per packs turístics que en algunes ocasions redueixen el bé cultural a la categoria de “fotogràfic” sobre la base de la seua popularitat, moda o tendència, allò pròxim té un valor afegit únic de caràcter personal que toca les emocions, de relació íntima amb nosaltres mateixos, imbricat en el nostre ADN, en les nostres arrels, en els nostres senyals d’identitat.

I és en aqueix moment quan descobrim la importància del que tenim més a prop. Rebut dels nostres avantpassats, però amb condicions. Perquè ho mantinguem, ampliem i cuidem. Perquè els qui vinguen darrere de nosaltres siguen capaços de gaudir-ho. I açò vol dir que qui s’acoste aconseguisca interpretar-ho i posar-ho en relació amb la resta de béns culturals que s’arremolinen al nostre voltant i que defineixen i constitueixen el nostre poble, el nostre territori.

La serra d’Espadà reuneix en tota la seua extensió i complexitat un ric patrimoni cultural per descobrir. I de tota la seua enorme varietat, el bé més important són els seus habitants, pilar fonamental que sustenta aquest delicat mosaic de pobles en els quals, cada vegada més, el patrimoni ocupa un espai principal entre les estratègies de supervivència, identificació i desenvolupament del territori.


Jornades col·laboratives de Viver. Novembre de 2014


El projecte Patrimoni
Des de 2006, el projecte Patrimoni del Programa d’Extensió Universitària (PEU) de la Universitat Jaume I de Castelló acompanya processos locals de revaloració del patrimoni cultural i dinamització ciutadana en entorns rurals, per tal de fer visible el patrimoni cultural, el valor i les possibilitats que té com a recurs per a la societat. I per formar una ciutadania crítica i responsable amb el seu patrimoni, compromesa amb el seu rescat, protecció, defensa i difusió i orgullosa del seu valor i de les emocions que els transmet i que els defineix com a grup.

Com a projecte allotjat en una universitat pública, amb una forta necessitat d’implicar-se i participar en el territori, Patrimoni està obert a tots aquells que volen conèixer i donar a conèixer el seu patrimoni, i ofereix i proporciona a tècnics, associacions, grups i interessats un espai de consulta, formació, reflexió i assessorament en temes relacionats amb el patrimoni cultural.

Patrimoni s’articula a partir d’una xarxa oberta de grups locals que compten amb l’acompanyament del projecte. Encara que cadascun té les seues pròpies característiques que el fan únic, tots comparteixen un interès comú per la importància de la socialització del seu patrimoni cultural i per la cerca de punts de trobada i reflexió conjunta amb altres grups que senten les mateixes inquietuds. En el marc del projecte, aquesta demanda cristal·litza en la programació periòdica i consensuada de visites tècniques a projectes culturals, en la participació en el web de Patrimoni i en la publicació anual de la revista Memòria Viva, que enguany fa ja 7 anys i en la qual els grups aporten articles que ens permeten conèixer millor els seus projectes i la seua evolució.



IX Jornada d’Investigació del Patrimoni Cultural. Juliol de 2014

En definitiva, un projecte obert a tots i al servei d’aquells grups de persones que es plantegen iniciar processos i iniciatives culturals basats en el patrimoni i en el territori.

http://patrimoni.peu-uji.es/index.php/ca/
Més informació: patrimoni-peu@uji.es










2 comentaris:

  1. Es importante contar como hay proyectos que ponen el acento en la participación de la gente que valora su patrimonio y le dedica horas a su conservación, su documentación y su difusión. Vuestra web y el proyecto Patrimoni del PEU-UJI son dos claros ejemplos. ¡Enhorabuena a los dos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies pel teu comentari, Maria. Ens trobarem en este camí!

      Elimina

Moltes gràcies pel teu comentari. Entre tots i totes hem de treballar per fer un territori millor.