Què és Espadàniques?

dimecres, 15 de setembre del 2021

La III Assemblea Regional d’Espeleologia (1962) a la serra d’Espadà

per Sergi Pérez Silvestre

Filòleg i professor de llengua


ESPADÀNIQUES vol agrair a l'autor la cessió d'este treball fet expressament per al nostre blog amb motiu de l'Any Internacional de les Coves i el Carst. Moltíssimes gràcies!



Fa un temps, va arribar a les mans d’un bon amic un opuscle amb el títol que encapçala aquest apartat. Hi ha dos motius bàsics pels quals vull rememorar aquell acte: el primer, és que prompte farà 60 anys d’aquella celebració (fita que per si mateixa mereix un reconeixement i un record) i, la segona -la causa que considere més fonamental- és la novetat que va representar aquell aplec de gent pionera per als nostres pobles de la serra d’Espadà.

En les ocasions anteriors les havien fetes a Tous-Carlet (1960) i Gandia (1961). La III Assemblea es va desenvolupar al llarg de quatre dies, del 19 al 22 d’abril, i el lloc on es van pronunciar les xarrades i els conferenciants van poder parlar sobre les seues especialitats fou el cinema d’Eslida. Hi va assistir moltíssima gent, tant del poble com de fora (Catalunya, Castelló, València, Alacant, Terol, Múrcia), i els especialistes feren les seues ponències ajudats per pel·lícules i diapositives. De debò, degueren ser unes jornades memorables. El programa que es va seguir fou el següent:

 

Dia 19 d’abril (dijous)

Recepció dels assembleistes a Nules i trasllat a Eslida.

22.00 h. Obertura de la III Assemblea Regional d’Espeleologia. Repartiment d’instruccions.

 

Dia 20 d’abril (divendres)

7.00 h. Exploració de les cavitats de la zona d’Aín.

22.00 h. Xarrada del facultatiu de mines Francisco Toledo Millas sobre «Mineralogia i hidrologia subterrània».

Lliçó del curset d’espeleologia.

 

Dia 21 d’abril (dissabte)

7.00 h. Exploració de les cavitats de la zona d’Eslida.

22.00 h. Xarrada del químic Rafael Guallart Ramos sobre «Morfologia kàrstica».

Lliçó del curset d’espeleologia i projeccions.

 

Dia 22 d’abril (diumenge)

7.00 h. Eixida cap a la Vall d’Uixó i visita a la cova de Sant Josep.

11.00 h. Inauguració de l’exposició de fotografia «Coves i cims».

Conferència del president del Grup Excursionista de València, José Donat Zopo, sobre «La cova de Sant Josep».

Vi d’honor i clausura de l’assemblea.

Exterior de la cova de Sant Josep als anys 60
 

Al cap i a la fi, es tractava de conéixer i analitzar la zona de la serra Espadà, prou desconeguda llavors: l’orografia, la composició, la vegetació i, com no, el seu món subterrani. Varen ser quatre dies intensos, amb sessions parlades interessantíssimes, amb viatges i exploracions dutes a terme per especialistes en aquest esport-ciència que és l’espeleologia.

El pes de l’organització va recaure en el Centre Excursionista de Castelló (CEC), fundat en 1955. La comissió encarregada estava composta per:

President: Rafael Guallart Ramos

Cap d’acampada: Ferran Guallart Ramos

Secretari: Ferran Sanchis Cardona

Administrador: Luis Navarro Babiloni

Informació: José Pérez Gutiérrez

Guies: Antonio Cantavella Alòs, Vicente Cantavella Alòs, Josep Lluís Viciano Agramunt, Josep Antoni Viciano Agramunt i Rafael Sales Bañuelos.

De fet, tal com conta Vicent Pitarch en Traces d’excursionistes (1998), en la fundació del CEC ja hi havia un grupet que practicava l’espeleologia des d’abans. Cap al 1961, la colla es va batejar amb la denominació Agrupació de Recerques Subterrànies (ARS-CEC). Per exemple, Josep Lluís Viciano (el Xerpa) és reconegut com la persona més metòdica en l’estudi i exploració de les cavitats, i va fer escola a Castelló. Al seu costat, Ferran Guallart ha estat un gran activista amb treballs de topografia. Cap al 1984 fundaren l’Espeleo Club Castelló i es dotaren a partir de 1995 de la revista Berig com a plataforma per a deixar constància dels seus estudis, exploracions i descobriments. En aquesta fotografia de 1980, feta amb motiu del 25é aniversari, hi ha alguns dels membres fundadors i animadors del CEC.

 

 

L’opuscle conté articles especialitzats breus de Vicent Sos Baynat («La Sierra de Espadán»), Vicent Ferris i García («Fotografia en color a les coves»), J. M. Armengou («Puerta cerrada a la exploración subterránea») i Pedro de Novo amb Fernando Benito («La hidrologia subterrània del Reino Valenciano»). A més, inclou aquesta crida-salutació de Fernando Guallart, vocal de l’ARS-CEC:

 

Podeu consultar l’opuscle complet ací ací.

  

Els fruits d’aquella III Assemblea van ser diversos: d’una banda, la serra d’Espadà s’incorporava a l’exploració científica, tant des del punt de vista de l’esport espeleològic com arqueològic. De l’altra, en certa manera, des de fora descobrien uns valors paisatgístics que valia la pena difondre amb el màxim respecte. Per això, José Donat Zopo, president del Centre Excursionista de València, va publicar immediatament uns articles sobre la cova de l’Oret d’Eslida i de dues cavitats d’Aín, la Covatilla i la cova de la Caritat. Els podem aportar gràcies a la bona labor d’arxiu i difusió de l’Espeleo Club Castelló:

 

 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Moltes gràcies pel teu comentari. Entre tots i totes hem de treballar per fer un territori millor.